De leukste dingen om te doen tijdens je vakantie in Rhodos-Stad

Rhodos-Stad, op de noordpunt van het eiland Rhodos in de Dodekanesos, dateert uit 408 voor Christus en vormt een prachtig contrast tussen oud en modern met twee verschillende helften. De prachtige middeleeuwse oude binnenstad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ligt binnen de grenzen van de moderne stad, maar blijft volledig gescheiden dankzij een dubbele reeks hoge muren met koepels en minaretten. Binnen is een doolhof van smalle geplaveide straatjes en pleinen, waar het heerlijk dwalen is. Een auto huren Rhodos om deze bezienswaardigheden in de stad tijdens je reis gedurende een schoolvakantie te verkennen is zeker een aanrader!

Oude stadsmuren

Vanaf het Paleis van de Grootmeesters kun je rond de wallen van de oude stadsmuren lopen - een van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse vestingwerken ter wereld. Oorspronkelijk gebouwd tijdens de Byzantijnse periode, werden ze tussen de 14e en 16e eeuw uitgebreid en versterkt door de ridders vanwege een obsessieve angst voor vijandelijke aanvallen. Met een lengte van vier kilometer en delen tot 12 meter dik, omvatten ze imposante torens, stevige bastions, verschillende prachtige poorten, een droge gracht en artillerievuurposten. Een auto huren Tenerife om vervolgens de oude stadsmuren te verkennen is niet mogelijk, dit moet je toch echt lopend doen.

Elli-strand

Door een auto huren Malaga Airport te doen, kun je veel mooie stranden bezoeken. Ook in Rhodos-Stad is dat mogelijk. Het Elli-strand is hier een voorbeeld van, wat het belangrijkste strand van de stad is. Het wordt in de zomer dan ook erg druk hier, al kun je tot oktober blijven zwemmen in het helderblauwe water. Het strand bestaat voornamelijk uit kiezelstenen, dus het kan een beetje te rotsachtig zijn om op te wandelen of te liggen, maar er zijn voldoende ligstoelen en parasols te huur in het seizoen. Het water wordt hier snel diep, dus wees voorzichtig!

Straat van de Ridders

De geplaveide Straat van de Ridders, die loopt van het Ziekenhuis van de Ridders tot aan het Paleis van de Grootmeesters, is bekleed met stenen gebouwen en gotische bogen en ziet er nog steeds uit zoals in de 15e en 16e eeuw. Hier hadden de ridders hun "herbergen" - de orde was verdeeld in zeven "tongen" (Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Aragon, Auvergne en Provence), elk met zijn eigen "herberg", waar de leden bijeenkwamen en dineren. In het Grieks heet deze straat overigens Odós Ippotón, wat zeker een aanrader om te bezoeken is.

Paleis van de Grootmeesters

Op de top van de Straat van de Ridders, is het Paleis van de Grootmeesters een enorm bolwerk dat wordt verdedigd door een drievoudig circuit van muren dat zich op het hoogste punt van de oude stad bevindt. Gebouwd op de plaats van een oudere Byzantijnse citadel, werd het gebouwd door de Ridders van St. John, een katholieke militaire orde, die het eiland regeerde van 1309 tot 1522. Gebaseerd op een vierkant plan met als middelpunt een grote binnenplaats, raakte het in verval na het vertrek van de ridders, maar werd het in de jaren dertig door de Italianen herbouwd als vakantieverblijf voor koning Emmanuel III en later voor de fascistische dictator Mussolini.

Delen: