4 tips om energie te besparen tijdens je wintervakantie!

Je reis in de kerstvakantie is waarschijnlijk een van de hoogtepunten van het jaar. Maar als je in de winter niet thuis bent, kan het moeilijk zijn om te weten wat je met het verwarmingssysteem en het water van je huis moet doen. Je wilt geen geld verspillen aan het verwarmen van een leeg huis, maar je wilt ook niet dat je huis zo koud wordt dat je leidingen het risico lopen te bevriezen en te barsten. Hier zijn enkele handige tips om je te helpen geld te besparen en tegelijkertijd je huis te beschermen.

Houd de temperatuur laag

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar als je op vakantie bent, kun je de thermostaat van je huis lager zetten om geld te besparen op de stookkosten. Zorg er wel voor dat je het niet te veel verlaagt! Als het water in de leidingen van je huis bevriest, kunnen de leidingen barsten en een ramp worden. Het laatste waar je naar huis wilt, is duizenden euro’s aan waterschade. Het is veilig om je huis op circa 16 graden te houden als je weg bent. Heb je een slimme thermostaat? Je kunt de dag voordat je aankomt op afstand de verwarming weer aanzetten, zodat je huis lekker warm is als je terugkomt.

Schakel lichten en apparaten uit

Net voordat je op reis gaat, doe je nog een laatste controle rond het huis om te controleren of de lichten en apparaten zijn losgekoppeld en/of uitgeschakeld, afhankelijk van het item. Dit bespaart geld op je energierekening, omdat sommige apparaten nog steeds stroom verbruiken als ze zijn uitgeschakeld maar aangesloten op het stopcontact. Wees dus extra grondig voordat je vertrekt en zorg ervoor dat je geen energie verspilt terwijl je weg bent! Eerst moet je natuurlijk ook nog energie vergelijken om nog meer geld te besparen.

Ga voor slim

Een eenvoudige en snelle manier om altijd energie te besparen, niet alleen wanneer je op vakantie bent, is met een slimme thermostaat. Je kunt je slimme thermostaat programmeren om de warmteniveaus te wijzigen op basis van tijden en dagen dat je huis leeg is. Als je bijvoorbeeld weet dat er elke woensdag en vrijdag niemand de hele dag thuis is, kun je de thermostaat de verwarming lager zetten voor die terugkerende dagen. En wanneer je op vakantie bent, kun je je verwarmingstemperaturen vanaf je smartphone verlagen of verhogen, waar je ook bent! Dus of je nu naar de top skiet of je op het strand koestert terwijl je op vakantie bent in de winter, je hebt totale controle met een slimme thermostaat.

Zet de boiler lager

Je wist waarschijnlijk dat je de verwarming lager moest zetten als je weg bent, maar de meeste mensen vergeten ook het waterreservoir dicht te draaien. Zet voordat je op vakantie gaat de thermostaat van je boiler lager om ook nog eens geld te besparen op je energierekening. Door dit te doen in combinatie met het lager zetten van je thermostaat kun je dus veel geld besparen, wat je vervolgens kunt gebruiken om nog meer plezier te beleven tijdens je wintervakantie!

Delen: