Wat is de beste periode voor het installeren van een vloer?

Wil je graag een gietvloer aan laten brengen in je woning? Je zult dan natuurlijk willen weten wat de beste periode is om dit te doen. Over het algemeen raden experts het aan om te kiezen voor de lente. De herfst behoort ook absoluut tot de mogelijkheden, maar alsnog is de lente net wat geschikter. In dit artikel wordt uitgelegd waarom je het beste voor een van deze twee opties kunt kiezen.

Vochtigheid en temperatuur zijn gematigder

Alle soorten vloeren, maar vooral houten vloeren, moeten wennen aan de binnenomgeving voordat ze goed kunnen worden geïnstalleerd. Dit betekent dat ze de luchtvochtigheid en temperatuur binnen moeten aannemen. Doen ze dat niet, dan kunnen er problemen ontstaan. In de zomer kan de luchtvochtigheid buitenshuis in sommige klimaten bijvoorbeeld 75 tot 90 procent of hoger zijn. Houten vloeren die worden opgeslagen in een garage of magazijn die niet vochtregulerend zijn, zullen meer vocht opnemen en opzwellen. Als je de houten vloer legt zonder volledige acclimatisatie, zal deze na installatie uitdrogen. De airconditioner werkt als een ontvochtiger. In de winter kunnen huizen erg droog worden. Wanneer de houten vloer uitdroogt, krimpt deze. Dit kan ertoe leiden dat het barst of uit elkaar trekt.

Je wilt ventilatie en frisse lucht

Ten tweede wil je misschien dat de ramen open staan voor ventilatie om dampen en geuren te verwijderen. Bij het installeren van tapijt, kunnen vloerlijm, lijmverwijderaars, afdichtingsmiddelen, et cetera allemaal schadelijke dampen en geuren afgeven die je zo snel mogelijk wilt verlichten door de ramen open te laten staan. Dit kan ook handig zijn als je juist epoxy aan laat brengen in je woning, wat je dus het beste kunt doen in de lente.

Deuren open zal comfortabel zijn

Als je een vloer van bijvoorbeeld beton cire laat leggen, staan de deuren veel open. Er wordt immers een oude vloer uitgehaald en er wordt nieuwe vloerbedekking ingebracht. Als je thuisvloerprofessionals het materiaal laat installeren, gaan ze misschien vaak naar buiten om gereedschap of benodigdheden uit de vrachtwagen te halen. Als dit in de winter gebeurt, koelt je huis af; in de zomer kan je huis opwarmen en zal je airco overuren draaien. In de lente zit het er juist tussenin en daardoor zal het alsnog comfortabel zijn om de deuren open te houden.

Opmerking: Als je in de winter houten vloeren legt, zorg er dan voor dat je huis bevochtigd is. Evenzo, indien geïnstalleerd tijdens vochtige zomermaanden, wil je misschien een ontvochtiger of de AC gebruiken om overtollig vocht te verwijderen. Houten vloeren moeten worden geïnstalleerd wanneer de relatieve vochtigheid van het huis 35 tot 60 procent is en de vloer moet 7-14 dagen worden geacclimatiseerd. Lente en herfst zorgen voor de snelste, meest volledige acclimatisatie met het minste risico op problemen, omdat huizen waarschijnlijk niet een zeer hoge of zeer lage luchtvochtigheid hebben. Dus als je een nieuwe vloer wilt leggen voor de zomervakantie of op tijd voor het afstudeerfeest van je kind, plan dan vooruit om de beste resultaten te garanderen.

Delen: